Nutritivno vrijedan doručak

header-image

Nutritivno vrijedan doručak za djecu školske dobi sastavljen je od 40 posto ugljikohidrata, 20 do 30 posto proteina i 30 do 35 posto masti.

U doručak je potrebno uključiti sve tri skupine makronutrijenata, i to u preporučenom omjeru za djecu školskog uzrasta: 40-50% ugljikohidrata (voće, povrće, manjim dijelom integralne žitarice), 20-30% proteini (mlijeko, mliječni namazi, fermentirani napici, svježi i polutvrdi sirevi) i 30-35% masti (poželjno jednostruko nezasićene masti te omega-3 masne kiseline).

Proteini i masti strukturni su elementi prehrane koji omogućuju rast i razvoj tkiva te gradivnu podršku biološkim procesima koji se intenzivno odvijaju baš u djetinjstvu.
Bez proteina nema izgradnje koštane i mišićne mase, imuniteta i hormona, stoga zdrav doručak podrazumijeva njihovo uključivanje.

Masti su ključne za razvoj i funkciju mozga djeteta, pri čemu su naročito važne omega-3 masne kiseline. Nauštrb visokom unosu ugljikohidrata, masti se često zaboravljaju u doručku, pa bi o tome valjalo voditi računa te tijekom doručka djeci ponuditi namirnice bogate mastima i proteinima poput mlijeka, maslaca, svježih sireva u kombinaciji s chia i lanenim sjemenkama te plavu i masnu ribu poput lososa, tune i dr.

Ugljikohidrati iz prehrane omogućuju zahtjevne energetske reakcije mišića, ali i nadopunu potrošenih zaliha ugljikohidrata u jetri i mišićima. Dok je uloga ugljikohidrata u doručku važna, ona ne mora biti i ekskluzivna i precijenjena.

Kada odabirete ugljikohidratne namirnice za doručak, neka to budu voće ili povrće u kombinaciji s proteinima i mastima.

Odaberete li pak žitarice, djetetu valja ponuditi ječam, zobene pahuljice, palentu i pravi punozrnati kruh, koji ćete prepoznati po većoj masi.